Kullanıcılar zaman zaman Internet üzerinden bağlantı kurmak istedikleri yerlere bağlanamamakta ya da olağandan daha yavaş hızlarda bağlanabilmektedirler. Bu durumda kullanıcının ilk aklına gelen, üniversitemizin dış bağlantısında oluşabilecek bir arıza olasılığıdır. Oysa, son kullanıcının bilgisayarından dünyanın diğer ucundaki bir Web sunucusuna bağlantı kurana kadar çok çeşitli yollardan geçen Internet paketleri, bu yolların herhangi bir aşamasında takılabilmektedirler.
Kullanıcı, bağlantı hızından şüphelendiği zaman sorunun nerede olduğunu bazı testler yaparak kendi de tahmin edebilir. Burada bu konuda bazı yardımcı bilgiler verilecektir.
Ancak bu bilgileri vermeden önce üniversitemizin dış dünya ile hangi rotalardan ve hangi hızlarda bağlantı kurduğuna kısaca değinmekte yarar vardır.
Hacettepe Üniversitesi'nin Dış Dünyaya Bağlantısı
Üniversitemizin iki ana kampüsü dışındaki birim ve bölümlerinin bağlantıları ise önce bu kampüslerden birine yapılmakta, okullar daha sonra buradan dünyaya açılmaktadırlar. Bu konudaki detaylı bilgi için Ağ Altyapısı bölümüne başvurulabilir.
Dünyadaki farklı kuruluşlar farklı ISS (Internet Servis Sağlayıcı, ISP) şirketlerinden servis alarak Internet hizmeti verirler. Bu ISS'ler de daha büyük omurgaları işleten başka ISS'lere bağlanırlar. Ve bu şema katmanlar halinde gelişir. Bunlar arasındaki rotalar (route) çok büyük kapasiteli "router" cihazları ile çizilir ve dinamik olarak optimum rota hesaplanmaya çalışılır.
Hacettepe Üniversitesi'nde bir bilgisayar kullanıcısı Web üzerinden ABD'de bulunan bir gazeteye bağlanmak isterse aslında onlarca noktadan geçen paketlerle trafik sağlanır ve bu da saniyenin küçük bir bölümünde hesaplanır. Tüm dünyanın paketlerinin aynı anayollar üzerinde gidip geldiği düşünüldüğünde, ve paketlerin (Internet trafiğini oluşturan küçük veri blokları) teker teker bir yerden diğerine gittiği onaylanarak trafiğin aktığı göz önüne alındığında bazı paketlerin "yolda kaybolması", teyit (acknowledge) beklerken zaman aşımına uğraması normaldir. Bir de bunların üzerine var olan milyonlarca bağlantının anlık ya da uzun süreli kesintileri eklenince kullanıcı bir yere bağlanmada sorun yaşarsa "bağlantı yine yavaş" diye şikayet etmekle yetinecektir.
Bu noktada bir kullanıcı için bağlantı yavaşlığının nereden kaynaklandığını anlamak kolay olmayabilir. Burada bazı pratik testlerden bahsetmek meraklısı için uygun olacaktır:
Bağlantım Nerede Yavaşlıyor? Nasıl Anlarım?
Bu noktaya kadar herşey normalse kullanıcı en azından Hacettepe Üniversitesi dahilinde bir sorunun olmadığını düşünebilir. Sorunun Hacettepe'den sonra nerede olduğunu anlamak için devam etmek gerekir:
C:\>tracert www.metu.edu.tr Tracing route to midyat.general.services.metu.edu.tr [144.122.144.160] over a maximum of 30 hops: 1 4 ms 9 ms 9 ms 193.140.221.254 ---> Elektronik Müh. Router'ı 2 13 ms <1 ms <1 ms 192.168.6.126 ---> Kampüs Router'ı 3 8 ms <1 ms 1 ms 192.168.216.250 ---> Kampüs çıkış Router'ı 4 8 ms 1 ms 1 ms 193.140.0.29 ---> Ulakbim Router'ı 5 7 ms 1 ms 1 ms 193.140.10.114 ---> ODTÜ çıkış Router'ı 6 10 ms 1 ms 1 ms 144.122.2.199 ---> ODTÜ Servis Router'ı 7 2 ms 1 ms <1 ms 144.122.144.160 ---> ODTÜ WEB sunucusu Trace complete.
Sade bir kullanıcı için gerek olmasa da, meraklı kullanıcıların Internet üzerinde araştırma yapmaları, TCP/IP haberleşme protokollerinin nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışmaları önerilebilir. Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi'nin ana Web sayfasında öngörülen ya da oluşmuş problemlerden kullanıcılar haberdar edilmektedir.
Yine meraklı kullanıcılar, Ulakbim'in ağ istatistiklerini gösteren Web sayfalarını ve buradaki grafikleri inceleyebilirler. Buradan hem omurga trafiğine hem de tek tek üniversitelerin çıkış grafiklerine erişilebilir. Eğer günlük trafikte belirli bir anda bariz kesintiler göze çarpıyorsa o noktada bir arıza oluştuğu düşünülebilir. Ulakbim'in ağ istatistiklerine ait sayfanın adresi:
https://stat.ulakbim.gov.tr/ulaknet/
Kullanıcılar bu adreste verilen bağlantılardan bir çok farklı bilgiye ulaşabilirler.